Grupp: Huvudforum

Ett piller värt miljarder?

0
Ogilla!
5
Gilla!
2013-09-19 23:23:07

NeuroVive Pharmaceutical gjorde nyligen ett förvärv av Bioticas läkemedelsfamilj av Sangamider. Ett köp som passerat under radarn på både marknad och analytiker - men ett utlicensieringsavtal ligger i korten om man får tro vice vd i bolaget.

2011 köpte läkemedelsjätten Gilead Sciences upp det lilla bolaget Pharmasset. Anledningen: att komma åt deras läkemedelskandidat mot Hepatit C; PSI-7977 eller GS-7977 (numera i en lovande fas III. Sofosbuvir, som läkemedlet heter, har fått speedy FDA approval och alltså kan komma bli ett godkänt läkemedel mot HVA nästa år).

Prislappen? 11 MILJARDER dollar.

http://www.reuters.com/article/2011/11/21/us-gilead-pharmasset-idUSTRE7AK0XU20111121

Var kommer NeuroVive Pharmaceutical (NVP) in här?

Tidigare i år köpte NeuroVive upp en produktportfölj där en av formuleringarna kallas BC556 av brittiska Biotica. Denna har nu fått ett mera NVP-anpassat namn: NVP018. Denna och ett par ytterligare produkter i familjen 'Sangamider' (analoger till den naturligt förekommande polyketiden Sanglifehrin A) har genomgått fullständiga prekliniska studier och ägs numera av NeuroVive. Och kopplingen till Gilead Sciences? NVP018 är avsedd för behandling av HCV, dvs Hepatit C.

NeuroVive har meddelat att flera stora läkemedelsbolag strax efter affären hört av sig och visat intresse, och att kampen om ett interferonfritt, biverkningsfritt, oralt distribuerat - med hög viral resistens - läkemedel mot Hepatit C är stenhård. Idag är cirka 180 miljoner människor drabbade: alla löper risk att få följdsjukdomar, bl.a levercancer.

Har man, som jag, följt Bioticas verksamhet tidigare vet man att de haft ambitioner även på HIV-sidan, lägg i så fall till närmare 40 miljoner människor med över 7000 dödsfall per dag. Men försiktigtvis kan vi räkna enbart med Hepatit C.

NVP018 är därmed den primära läkemedelskandidaten i NeuroVives nya portfölj av potenta cyklofilinhämmare. Den har uppvisat en kraftfull effekt mot virusreplikation, och har även fördelaktig tolerabilitet och farmakokinetik. VD har kommenterat den inköpta produktportföljen med orden: "de mest kraftfulla vi någonsin testat". Men detta är alltså ett tillägg till NVP:s tidigare kända och redan mycket intressanta produktportfölj.

Cyklofilinhämmare har en bred potentiell tillämpning och NeuroVive utvärderar via samarbetspartnern Isomerase Therapeutics NVP018 för olika antivirala indikationer, där Hepatit C är huvudfokus för en - enligt bolaget - snar utlicensiering/försäljning. Slutsatsen borde följaktligen bli att vi inom överskådlig tid kan vänta oss ett avtal om utlicensiering med en stor läkemedelsjätte i den betalande änden.

Isomerase består f.ö av de Cambridgeprofessorer som ursprungligen stod bakom patentet - de lär då vara synnerligen lämpade att leda utvecklingen vidare för NeuroVives räkning.

Många andra indikationer täcks i de kompletta patentansökningar (med beräknat skydd till år 2031-35) man fick på köpet, varav hjärta och hjärna är två. Planen är en är att dessa på sikt ska ersätta de nuvarande läkemedelskandidaterna Ciclomulsion och NeuroSTAT.

Då ska man komma ihåg att dessa bägge läkemedelskandidater är tillräckligt lovande att Kinas tredje största läkemedelsbolag Sihuan Pharmaceuticals sett till att skaffa sig ensamrätt på preparaten för den kinesiska marknaden. Men förvärvet från Biotica som gjordes för futtiga 3 miljoner SEK, sägs alltå vara ännu ett strå vassare än det NeuroVive hittills har koncentrerat sig på att utveckla läkemedel kring, dvs Cyclosporin A.

Möjligt är att Sihuan som är ett upcoming högprofilerat läkemedelsbolag vill ge sig in i matchen, men chansen att ett helt annat namn dyker upp är troligare.

Se en video där vice VD uttalar sig om förvärvet: http://www.investerarbrevet.se/pages/285

Hur man än räknar, och vad man än tror, är det ett faktum att läkemedelsbolagen idag slåss om att hitta ett botemedel mot HCV och HIV, och läkemedelsjättarna är uppenbarligen villiga att chansa och satsa på nya läkemedelskandidater, speciellt om de visat goda resultat i prekliniska försök. NeuroVive sitter här i guldsits.

NVP:s förvärv jämfört med Gilead som numera befinner sig i fas-III:

* Tidig läkemedelskandidat

* Oralt doserad

* Interferonfri

* Biverkningsfri

* Lämplig som kombinationsterapi mot HCV

* Hög viral resistens.

* Mycket lovande prekliniska resultat

Några 11 miljarder blir det förstås inte, men räknar man försiktigt kan man hypotetiskt konstatera att även en tiondel av ovanstående exemplet med Gilead Sciences skulle motsvara drygt 20 ggr den senaste nyemissionen som NVP genomförde.

Ett avtal kan säkra NVP:s övriga utveckling för överskådlig framtid.

Dagens kurs avspeglar inte på långa vägar NVP:s potential.

Bolaget rör sig framåt, fortfarande under analytikernas radarskärmar.

Kursen vid stängning idag, torsdagen den 19 september: 20:10 SEK, årshögsta: 34,50 SEK. Min målkurs för 2013 är 50 kr, på två års sikt räknar jag med minst 250 kr.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2013-09-20 01:30:01

Ett piller värt miljarder=Zubsolv av Orexo! Många miljarder! Liten dipp idag..bara att köpa in sig! :)

.............................................................................

"Keep it simple stupid, and don't fall in love with the down side!"

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.